BERT daagt studenten uit om graffiti op treinen snel te ontdekken en te verwijderen

Woensdag 3 oktober 2018 — HR Rail en NMBS geven op woensdag 3 oktober de aftrap voor de achtste editie van BERT, de BElgian Railways competition for Technicians. Deze wedstrijd daagt jongeren van het technisch secundair onderwijs uit om een systeem te ontwikkelen dat vroegtijdig graffiti op treinen kan ontdekken én snel en gemakkelijk kan verwijderen. HR Rail en NMBS willen via BERT jongeren tevens warm maken voor een job bij NMBS.

HR Rail en NMBS organiseren BERT dit schooljaar al voor de achtste keer. De uitdaging dit jaar is tweeledig.

- De ontwikkeling van een systeem om graffiti op treinen zo snel mogelijk te detecteren, opdat zo snel mogelijk actie kan ondernomen worden. Snelheid is immers cruciaal in het hele proces, want graffiti van meer dan een week oud valt bijzonder moeilijk volledig te verwijderen.

- De ontwikkeling van een proces om graffiti automatisch te verwijderen, zonder daarbij de verf van de trein te beschadigen.

Hoe verloopt de wedstrijd?

Geïnteresseerde scholen kunnen zich inschrijven t.e.m. 15 oktober via https://jobs.nmbs.be/event/register/372340. De leerlingen werken het hele schooljaar aan hun project, begeleid door ingenieurs van NMBS.

De finale vindt plaats op 22 mei 2019 in Train World, het museum van NMBS. Dan kunnen de deelnemers hun werkend model voorstellen. NMBS en HR Rail belonen de winnende scholen met een mooie geldprijs, de leerlingen kunnen een mooi bedrag aan reischeques in de wacht slepen.

Twee vliegen in één klap

NMBS streeft naar tevreden reizigers, en dat kan enkel door hen schone treinen aan te bieden. NMBS wil daarom graffiti zo snel mogelijk van treinen te verwijderen, maar dat is een tijdrovende activiteit, met een prijskaartje van maar liefst 4,3 miljoen euro in 2017.

In samenwerking met HR Rail is NMBS continu op zoek naar gemotiveerde kandidaten (in vele gevallen voor de invulling van technische profielen) om mee te bouwen aan de treinen en de onthaalinfrastructuur van morgen. BERT brengt scholen en bedrijven dichter bij elkaar én maakt leerlingen warm voor een job bij de NMBS.

Cleaning Masters en Mobility Masters verwijderen graffiti van treinen

Barbara Kielbaey Woordvoerster at HR Rail
Bart Crols Woordvoerder at NMBS