Skip to Content
NMBS en HR Rail slaan brug naar techniekers in spe

NMBS en HR Rail slaan brug naar techniekers in spe

HR Rail en NMBS investeren in intensieve opleiding voor technische profielen in de Centrale Werkplaats Mechelen

HR Rail en NMBS pakken het tekort aan technische profielen op de arbeidsmarkt op een unieke manier aan. In een kort maar krachtig opleidingstraject in de Centrale Werkplaats van Mechelen stomen ze gemotiveerde kandidaten nog vóór hun aanwerving klaar voor een job als monteur of mecanicien, een paar van de knelpuntberoepen bij de Belgische spoorwegen.

Vandaag voltooien opnieuw 8 kandidaten de opleiding tot monteur of mecanicien in de Centrale Werkplaats van Mechelen. In opdracht van HR Rail en NMBS koos Manpower zorgvuldig 8 gemotiveerde deelnemers uit. Deze volgen 12 dagen lang een intensieve vorming op de werkvloer in een mobiele opleidingsmodule gecreëerd door Maseos.

Het project mag zeker succesvol genoemd worden, want alle 6 kandidaten die aan de eerste opleidingssessie deelnamen, kregen een contract aangeboden en zijn aan de slag gegaan. NMBS denkt erover na om het project uit te breiden naar andere werkplaatsen en andere beroepen.

Voordelen van deze aanpak De deelnemers worden onder andere geselecteerd op basis van hun motivatie. In combinatie met de korte doorlooptijd, zorgt dit ervoor dat de kandidaten die de opleiding succesvol afronden ook ingaan op het jobaanbod van NMBS.

Walid Hadi, een deelnemer getuigt: "Dankzij dit project leren we in een zeer korte tijd de kneepjes van het vak kennen. De opleiding gaat door op de werkvloer, waardoor we voeling krijgen met de unieke spoorwegomgeving én met onze toekomstige collega’s." Christian Smets, verantwoordelijke Employer Branding HR Rail gaat verder: "Bovendien kan de onmiddellijke leidinggevende evalueren wie de beste match voor zijn team is. The right man in the right place dus, én meteen ook de sleutel voor een duurzame samenwerking."

Zelf kansen creëren

NMBS en HR Rail richten zich op kandidaten die nog niet over de nodige technische vaardigheden beschikken waar iedereen momenteel naar op zoek is. Door gemotiveerde mensen zelf te gaan vormen probeert NMBS het gat tussen vraag een aanbod op de arbeidsmarkt te dichten. Een win-win situatie, want zonder deze vorming grijpen de deelnemers in de huidige arbeidsmarkt vaak naast een job.

Van de 1600 nieuwe medewerkers die NMBS in 2018 zoekt, staan nog 350 vacatures open. Om deze in te vullen organiseren HR Rail en NMBS op 20 oktober de gloednieuwe Talent Day in Mechelen. Daar gaat NMBS samen met de kandidaten op zoek naar de geknipte job. De inschrijvingen lopen nog tot 16 oktober. Meer info op www.nmbs.be/jobs.

Contacteer ons
Barbara Kielbaey Woordvoerster, HR Rail
Barbara Kielbaey Woordvoerster, HR Rail
Over HR Rail

HR Rail is de juridische werkgever van al het personeel van de Belgische Spoorwegen. HR Rail beheert voor deze bedrijven het sociaal overleg en werkt aan een moderne dienstverlening op vlak van rekrutering en selectie, interne mobiliteit, payroll en sociale voordelen. Daarnaast heeft HR Rail een eigen spoorwegacademie (Train@Rail), een medische dienst en organiseert ze een externe dienst voor preventie en bescherming op de werkplek.

HR Rail
Frankrijkstraat 85
1060 Brussel